Домашнє насилля — куди житомирянам звертатись для протидії та захисту

979

Б'є отже любить? Народна мудрість, яка спонукає жінок приховувати факти насилля в родині. Страх осуду та відсутність закладів захисту для потерпілих від насилля основна причина того, що жінки не звертаються за допомогою.

«Мій чоловік, законний чоловік почав приміняти фізичну силу. Все відбувалося в основному в стані алкогольного сп’яніння. Друзья, прогулки падружки і т д. В останнє время це переросло в якийсь жах. Він приходив без разговора, без повода, абсолютно нікакого. Просто убивав дома» — розповідає потерпіла.

Жінка бідкається, що після спроб захиститися ставало ще гірше.

«Викликала поліцію. Вони приїзджали неодноразово його забирали на бесіду. Бесіда тривала 40 хв. Я писала заяви, я знімала побої. А це все призводило до ще більшої агресії» — додає потерпіла.

Коли чоловік підняв руку на очах у дітей, жінка втекла з дому.

«Одну ніч ми ночували на вулиці. Ну це вирішувалось на протязі неділі. І допомагали мені небайдужі люди, з яким я познайомилася по стєчєнію обстоятєльств» — повідомила потерпіла.

За день на до відділка поліції надходить близько десяти викликів про домашнє насильство. 

«Коли прибуваємо на виклик, ми оцінюємо ситуацію, тобто складаємо оцінку ризиків. Була застосована до неї фізична сила, розкидані речі або перевернута мебель або розбите скло» — розповіла поліцейська патрульної поліції Марія Зуб.

Поліція може затримати кривдника на три години. Складають протокол. Якщо є пряма загроза життю, виносять терміновий заборонний припис.

«Терміновий заборонний припис працівник поліції може винести протягом десяти днів. Вигнати людину з дому, навіть якщо він являється власником цієї оселі» — роз'яснює поліцейська патрульної поліції Марія Зуб.

За допомогою постраждалі від домашнього насильства можуть звернутися до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Заява може бути в телефонному режимі, письмова або анонімна. Служба формує комісію та виїжджає за місцем виклику.

«Центр реагує миттєво, відповідно до повноважень власних. Надсилає повідомлення до служби у справах дітей, якщо це стосується дитини. До управління у справах сім’ї, молоді та спорту і до правоохоронних органів» — сказала координаторка служби підтримки сім’ї центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Шень.

За півроку до центру надійшло 76 звернень, підтверджено 21.  Як відрізнити конфлікт та насильство пояснює психолог.

«Насильство це будь які умисні дії, спрямовані від однієї людини до іншої на порушення її прав і свобод. Конфлікт це суперечність між інтересами однієї людини та іншої» — пояснює психолог центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Пантус.

Виявити насильника на ранніх етапах важко. В суспільстві кривдники ведуть себе приязно, складають приємне враження.

«Якщо постійно пригнічення іде, обезцінення, або погрози або шантаж, залякування, це є вже насильство» — повідомила психолог центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Пантус.

На очах у Анни сусід погрожував дружині ножем. Жінка намагалася допомогти, але не знала, як протистояти агресивному кривднику. 

«Я вибігла з квартири, бо почула, що моя сусідка кричить, чоловік на неї кричить «Я тебе вб’ю». А це літо, всі вікна відкриті, тому було чути, а вних маленька дитина, і дитина верещить» — розповідає очевидиця Анна Павлюк.

Анна бідкається, що додзвонитись на гарячу лінію не змогла. В поліцію звернутися побоялась, бо чоловік пригрозив їй розправою. Проте сусідка змогла втекти сама. За словами Анни така ситуація виникала в сім’ї не раз.

«Вона виходить з дому з сумками, з дитиною, з повністю розрізаною рукою, з руки юшить кров, вона тащить сумку. Я їй допомагала цю сумку віднести. Вона вчерговий раз пішла від нього» — каже очевидиця Анна Павлюк.

В 2017 році прийняли закон про запобігання домашньому насиллю, який дав чітке визначення поняття насильства. 

«Раніше це не було конкретно врегульовано, суди оцінювали в залежності від обставин. Зараз чітко прописані види насилля, по відношенню до кого воно може вчинятися. Закон врегулював всіх членів сім’ї, так і згадав, що домашнє насилля може вчинятися до осіб, які спільно проживають або ведуть спільний побут» — повідомив адвокат Андрій Раєцький.

Правозахисник визнає, в законодавстві є прогалини. Видати обмежувальний припис важче, якщо постраждалі проживають в житлі кривдника.

«Види, які застосовуються до кривдника, вирішує поліція. Вона має враховувати, чи його це житло, чи він має змогу в іншому місці перебувати. І чи взагалі можуть потерпілі певний час перебувати в іншому місці» — розповів адвокат Андрій Раєцький.

Якщо ви постраждали від домашнього насилля або стали очевидцем звертайтеся за телефонами:

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116 123

Житомирський міський відділ Національної поліції, мобільна бригада з протидії домашньому насильству: 102

Управління у справах сім'ї молоді та спорту Житомирської міської ради: 42 01 25

Житомирський центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді: 47 09 42 психологіча допомога

                                                                                                     47 09 43 юридична консультація

                                                                                                     47 09 44 соціальний супровід

Служба (управління) у справах дітей Житомирської міської ради 481 197, 481 207