Правильне та правомірне використання газових балончиків

511

Випадки необережного поводження з перцевими балончиками чи навмисне використання їх в закладах освіти стали вже за традицію. Діти самі того не розуміючи приносять значну шкоду своїм одноліткам. Медики зазначають, перцеві балончики подразнюють дихальні шляхи та очі. А так, як в реакцію з білками не вступають, то опіків тяжкого ступеня не викликають.

«Але треба не забувати про те, що в перцевому балончику, крім алкалоїда перцю в різних концентраціях є ще консервант: перець нерозчинний у воді, у розчинний тільки у консервантах. Такий консервант може пошкодити рогівку, викликати опіки легкого та середнього ступеню важкості» — розповіла завідуюча офтальмологічним віділленям КП «Лікарня №1» Наталія Боровенська

Такі засоби дозволено розпилювати на відстані одного метра від людини. Якщо попадання струйне, то наслідки можуть бути важкими. Дія сльозоточивого газу триває впродовж півгодини. Користуватися ним у закритому приміщенні суворо заборонено. 

Якщо перцевий балончик було використано навмисно у навчальному закладі і це принесло шкоду здоров’ю чи зірвало освітній процес, то за це законодавством передбачена відповідальність.

Мова про відповідальність використання таких засобів розпочинається лише у тому випадку, коли нанесено значну шкоду. 

Продавець Сергій розповідає, перцеві балончики продаються у широкому асортименті. Різняться вони за виробниками, компонентами, способом розпилення та силою ураження. Проте, магазин має право продавати лише ті засоби, якими не користується поліція та спеціальні органи. Наголошує, головне, вміти правильно ними користуватися.

Продавець запевняє, перцеві балончики в жодному випадку не продає неповнолітнім. Каже, у такої вікової категорії ще не сформувалася відповідальність за вчинки і розуміння того, як правильно ними потрібно користуватися.

Нині перцеві балончики дуже популярні та доступні за ціною. Придбати їх можуть усі охочі. Та найважливіше, вміти ними правильно користуватися, без шкоди оточенню