На Житомирщині діє заповідний парк «Городницький», закладений наприкінці 19-го сторіччя, в ньому можна знайти старовинні артефакти (ФОТО)

На Житомирщині діє заповідний парк «Городницький», закладений наприкінці 19-го сторіччя, в ньому можна знайти старовинні артефакти (ФОТО)

На території філії «Городницьке лісове господарство» на Житомирщині знаходиться заповідний парк «Городницький», закладений наприкінці 19-го сторіччя князем Чарторийським. Але історія цих земель простягається на кілька століть. Про це повідомляє Столичний лісовий офіс.

«Вже декілька років на річці Случ в Городницькому парку істориками та археологами тривають роботи по реставрації й пошуку давнього міста, яке на той час був справжнім районним центром та обороняло українську державу від ворожих сил. Це місце мало контролювати торговельні шляхи, на прикладі теперішньої митниці.

Найперше, що можна побачити – два ступінчасті пагорби. Як запевняють фахівці Інституту археології НАН України, недосвідчене око може прийняти їх за природні. Проте тут чітко видно систему штучних укріплень, які на думку істориків, зведені на початку 10-11-го століття», – йдеться у повідомленні.

Виключно професійний погляд археологів виокремив серед дерев та горбистої місцевості структуру достатньо великого міста, яке мало дві лінії оборони – валів. Також був віднайдений град зі складною фортифікацією, із залишками цегляної церкви.

Археологи певні – кількість знахідок, знайдена на місці парку, це лише десята частина, що може ховатися просто під ногами. Разом з тим, лісівники та місцеві жителі не дивуються, адже старовинні речі тут знаходять майже не щотижня.

Нагадаємо на Олевщині знайшли та розкопали древлянський човен-довбанку. На Житомирщині чергова знахідка Всеукраїнського рівня: археологи віднайшли загублене місто часів Київської Русі.