На Житомирщині чергова знахідка Всеукраїнського рівня: археологи віднайшли загублене місто часів Київської Русі

951

Археологи випадково віднайшли давно загублене городище часів Київської Русі у Городниці Новоград – Волинського району. Тут виявили оборонні вали та давньоруські матеріали, які у минулих століттях використовували у побуті та обороні. Саме у Городниці менше місяця тому знайшли так званий «Городницький скарб» — 38 срібних монет часів князів Володимира та Святополка.  

«Воно топографічно начебто виділяється. Вал практично повністю знищений, але та характерна частина, яка може казати, що це оборонне укріплення, вона залишилася і саме це наштовхнуло мене на думку, що треба ретельно оглянути навколо територію», — каже старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

І огляд території не минув даремно, Городниця на Новоград-Волинщині знов стала відомою на всю Україну, до того ж має перспективу стати туристичним маршрутом для туристів.  

«В першу чергу ми маємо з вами історичне відкриття, який пожвавить інтерес істориків та археологів до цього регіону. В другу чергу ми вже з вами можемо говорити про складання туристичних маршрутів», — розповідає науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров.

Досліджуючи Городище археологи просто під ногами знаходять артефакти прадавніх часів, так сталося і під час зйомки.  

Унікальне місце на Житомирщині може викликати інтерес не лише дослідників, а й прикути увагу чорних археологів, що загрожує втратою цінних об’єктів. Проте поки що таких випадків не було. 

«На сьогоднішній день необхідно буде звернутися до місцевої влади, аби зробити відеонагляд. Адже тут є випадки розкопок чорних археологів», — каже активіст Роман Седлецький.

Зазвичай археологи та усі причетні до розкопок живуть та більшість робіт проводять за власні кошти. Але цього разу селищна рада та екоактивісти взялися допомогти.  

На місці знайденого городища ще кипить робота, заважає доволі густе листя, до цього ж, археологи не мають ще всіх дозвільних документів, тож сподіваються, що влада посприяє у вирішенні цього питання