Продавали алкогольний фальсифікат: у Житомирі оголосили підозри організатору незаконного бізнесу та його 7 спільникам

Продавали алкогольний фальсифікат: у Житомирі оголосили підозри організатору незаконного бізнесу та його 7 спільникам

Про якість спиртного, який продавали житомирянам на «точках» у ринкових павільйонах обласного центру, продавці гадки не мали. Етиловий спирт отримували поштою, після чого «на дому» самостійно розливали продукт у 1,5 л пластикові ємності. Ціни за пляшку такої «горілки» чи «коньяку» коливалася від 130 до 180 грн. Слідством встановлено, що така незаконна діяльність здійснювалася у Житомирі у період з вересня 2022 року по квітень 2023 року. Саме тоді правоохоронці й припинили «алкобізнес». Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Організатором виявився 52-річний містянин. Він залучив до комерційної схеми сімох спільників, серед яких двоє жінок. Всі питання про оборудки щодо продажу, потреб та фінансів узгоджували за допомогою месенджерів у телефонному режимі.

Один із поплічників, 42-річний громадянин Вірменії, у Харкові здійснював постійне постачання сурогату своїм житомирським «колегам». Чоловік надсилав сировину для виготовлення спиртовмісного товару поштою, втім будь-яких документів, які б підтверджували походження підакцизної продукції, її якість та законність виробництва, він не мав», – йдеться у повідомленні.

Тож у квітні 2023 слідчими ГУНП спільно з оперативниками Житомирського управління ДВБ НПУ за участі спецпризначенців поліції регіону проведено 21 санкціонований обшук на теренах трьох областей. Тоді ж вилучили понад 15 тонн спирту вартістю близько 1,5 мільйона гривень, близько 800 тисяч гривень готівки, кілька десятків банківських карток та десятки мобільних телефонів, два легковики, бус та напівпричеп, пластикову тару для розливу, інші свідчення протиправної діяльності. За висновками експертиз, вилучена рідина є спиртом етиловим, однак не відповідає вимогам ДСТУ.

Організатора бізнесу та постачальника продукції слідчі підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.

Гроші за реалізацію товару на власний картковий рахунок комерсант самостійно вносив через платіжні термінали, які знаходилися на одному з ринків, де він займався бізнесом. Доходи житомирянина за реалізацію незаконно виготовлених спирту етилового та алкогольних напоїв склали понад 641 тисячу грн, а його колега з Харкова отримав прибуток від бізнесу на більш ніж 428 тисяч грн.

Тож їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна.

Також усім учасникам організованої злочинної групи інкриміновано ч. 1 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) КК України. Відповідно до чинного законодавства такі дії караються штрафом від 5 000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.