У Звягельському районі виявили перший в цьому році випадок ботулізму, причиною – стала домашнє тушковане м'ясо

У Звягельському районі виявили перший в цьому році випадок ботулізму, причиною – стала домашнє тушковане м'ясо

Взимку, коли із задоволенням починаємо вживати заготовлену з літа консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Упродовж 2023 року в Житомирській області зареєстровано 9 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років (жителі м.Овруча, с.Каленське, с.Слобода, с.Сорокопень Коростенського району; смт Романів, с.Новий Любар Житомирського району; Баранівської міської громади Звягельського району, м.Бердичіва та м.Житомира). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: тушонка та паштет із свинини, тушонка куряча, тушонка з качиного та гусячого м'яса, рибні консерви та кабачки консервовані», – йдеться у повідомленні.

На початку січня 2024 року вже зареєстрований 1 випадок з 1 постраждалим в с.Таращанка Звягельського району. Причиною захворювання стала мꞌясна тушонка з домашньої птиці (качки) домашнього виготовлення.