Скільки коштує український борщ: як змінилися ціни на його інгредієнти з 24-го лютого

Скільки українських родин, стільки й варіацій борщу, адже кожна домогосподарка додає до страви щось індивідуальне. Взяти участь у нашому експерименті погодилась житомирянка Тетяна, яка має досить велику родину та завжди готує відразу багато. 

«У мене в родині 4 людей і як правило готується каструля 3-3,5 літри. Кажуть, що борщ смакує на другий день, розраховуємо, що на 2 дні буде достатньо поїсти всій родині» — каже домогосподарка Тетяна Тимчук.

У родині Тетяни зазвичай готують за традиційним рецептом, однак без квасолі, так як сини жінки її не полюбляють. Однак картопля, цибуля, морква та буряк – обов’язкові складові борщу, тож в першу чергу вирушаємо за ними. 

А також беремо 2 невеличкі морквинки, капустинка та цибулина. Далі вирушаємо за картоплею. У магазині на вибір є як молода, так і стара, ми ж обираємо сезонну. 

«Мене колись вчила бабуся, що правильний борщ – це коли ставиш ложку і вона має стояти» — розповідає домогосподарка Тетяна Тимчук.

Для краси та ще більш насиченого аромату Тетяна додає до свого борщу зелень, тож до нашого набору потрапляє і петрушка. Тепер овочі обрані і вирушаємо з ними на касу. 

Овочевий набір для нашого українського борщу вартував нам у 73 гривні. Найдорожчою із цього списку виявилася капуста.

Продавці кажуть, ціни на овочі з початку повномасштабного вторгнення помітно виросли і змінюються мало не щодня. Особливо це позначилось на вартості продуктів, що доставлялися з півдня, зокрема Херсону. Та зараз в основному співпрацюють з нашими місцевими постачальниками. 

А ми ж в свою чергу вирушаємо за королем нашої страви – м’ясом. Зазвичай, борщ можна готувати з яловичини, курки, а дехто використовує навіть копченості. Тетяна ж для своєї родини обирає свинячі реберця.

Також кладемо до свого візочку томатну пасту і вирушаємо за тим, без чого подати справжній український борщ до столу неможливо – сметана. 

Для свого класичного борщу ми зібрали усі необхідні інгредієнти: овочевий набір, м’ясо та густеньку сметану. Тепер залишилось заплатити та врешті дізнатися скільки ж коштує українська народна страва в умовах воєнного стану.  

Так, війна значно вплинула на вартість борщу і тепер його приготування б’є по кишені. Майже 200 гривень зараз треба буде віддати домогосподарці, аби зварити цю страву на усю родину. Та одне ми знаємо точно, у боротьбі за її національність ми перемогли. рф впродовж багатьох років намагалась довести її російське походження. Однак 1-го липня український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, а отже можна впевнено сказати: борщ – це Україна. І це ще одна маленька перемога на шляху до великої та головної. 

«Хочеться кожному українцю побажати, щоб ця криза у нас закінчилася, в першу чергу, щоб настали мирні часи, закінчилась війна і всі наші військові швидше повернулися живими і неушкодженими до своїх родин. Бажаю всім мирного неба» — каже домогосподарка Тетяна Тимчук