У Житомирі продовжують розглядати справу Артура Волинця, цього разу в апеляційному суді

У залі суду знову людно. Житомиряни прийшли підтримати місцевого волонтера Артура Волинця, які й досі не вірять у провину хлопця. 

«Хто звертався до нього по допомогу він допомагав безкоштовно й нікому ні разу не відмовив. Це брудна підстава, комусь це потрібно, залишилось лише на суді це довести» — каже Марина Подлєсна.

Кілька тижнів тому суд першої інстанції на першому засіданні попри клопотання прокурора залишити підозрюваного під вартою, відпустив його під цілодобовий домашній арешт. Та сторона обвинувачення подала апеляцію, аби попереднє рішення скасували. А на початку засідання прокурор подав ще одне клопотання. 

«У сторони обвинувачення буде клопотання щодо долучення документу, якого раніше не було. Попередня підозра була за статтею 201-2 ч. 3 КК України. На даний час змінено підозру та інкриміновано додатково Волинцю Артуру Анатолійовичу вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 статті 332 КК України. Вважаю, що на обґрунтування ризиків безпосередньо необхідно також врахувати дану підозру» — повідомив прокурор Олексій Сороколат.

Мова йде про незаконний перетин кордону. У підозрі йдеться, Артур допоміг 36-річному житомирянину виїхати за тисячу доларів включивши чоловіка у склад водіїв, які їдуть за гуманітаркою закордон. Втім адвокат підозрюваного, клопотання прокурора заперечив й зазначив, що на цьому засіданні переглядається саме рішення першої інстанції, яке було прийняте по старій підозрі. 

«Якщо прокурор буде мати бажання після нашого засідання змінити запобіжний захід, він зможе скористатися своїм правом, підготувати вказане клопотання про зміну запобіжного заходу раніше встановленого, подати до суду, надати відповідні підтверджуючі документи, докази усі, що є у прокурора, особливо цих, що згідно тексту, того, що пишеться: «у невстановленому місці, у невстановлений час, невстановлена особа». Також у додатків до матеріалів, а саме сторінка 54, мого підзахисного допитував прокурор, зокрема, і за підозрою у вчиненні злочину за статтями: 317-ї та 307-ї, тобто, організація наркопритону та збут наркотиків. Тому, завтра прокурор допише ще три абзаци, скаже, що ще вбивство було з розчленуванням і скаже, що треба… Це не підтвердження ризиків. Ваша честь, я вважаю, що даний документ не стосується даного засідання» — сказав адвокат Артура Волинця Артур Красовський.

Після цього прокурор та адвокат вступили в дебати. Під час яких більше розповіли про «легендовану особу», яка й хотіла придбати у підозрюваного військову амуніцію.  

Також прокурор твердив, що існують ризики, що підозрюваний може поїхати закордон й буде ухилятися від вимоги слідчого з’явитися в управління, може впливати на свідків чи нищити докази. Адвокат такі доводи заперечив, так як суд уже не вперше, а підозрюваний з’являється вчасно, щодо виїзду закордон, захисник твердить, що хлопець може здати паспорт на зберігання у міграційну службу. Після перерви суд оголосив своє рішення й цього разу апеляційну скаргу прокурора відхилили. 

Утім і таке рішення суду, ані адвоката, ані Артура не задовольняє, сторона захисту знову подаватиме апеляцію, аби підозрюваного відпустили під особисте зобов’язання. Тим часом й люди певнять, стояти за 23-річного волонтера будуть до кінця