У Житомирі провели захід, на якому навчали технік самодопомоги при стресі та паніці (ВІДЕО)

До Всесвітнього дня психічного здоров’я у Житомирі провели захід, метою якого було навчити людей заспокоюватися у стресових ситуаціях.

«Для того, аби кожна людина змогла оцінити свій емоційний стан, тут у нас 4 організації, які допомагають людині, пройшовши стежкою здоров’я, зрозуміти який у них стан. Обласний медичний центр тут, ДСНС, поліція, громадський сектор, влада об’єдналися для того, щоб сказати – це не соромно, ми повинні говорити про те, що щось не так», — говорить керівниця кроссекторального проєкту UNICEF в Житомирській області Маргарита Сіранчук.

На першій локації усім охочим показували як працювати з асоціативними предметами на прикладі м’ячиків, як зупинити паніку і сконцентруватись саме на своїх емоціях.

Працівники поліції навчали житомирян заспокоюватись за допомогою правильного дихання, а також вправи – «Метелик».

Організація UNICEF розповідала батькам маленьких українців як допомогти дітям впоратися із надмірним емоційним навантаженням. З початку повномасштабного вторгнення на Житомирщині 5 малюків перестали розмовляти через страх і стрес. Саме про подолання таких проблем, а також супутніх, говорили фахівці.

Захід провели у рамках великої програми Першої леді України Олени Зеленської – «Ти як?». Проєкт закликає людей не ігнорувати свій психоемоційний стан і звертатися по допомогу.

«Насправді ментальне здоров’я в нашій ситуації є дуже важливим, тому що у нас фактично держава перебуває в стресі, наші громадяни перебувають в стресі. Я впевнений, що нам вдасться всім разом, знаходячись поруч, підтримуючи одне одного, прийти до загального балансу. Ментальне здоров’я – це спокій нашого суспільства», — сказав начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Метою заходу було донести житомирянам, що питання «Ти як?» потрібно ставити собі щодня, а не лише у День ментального здоров’я. Якщо ж ви відчуваєте, що вам потрібна допомога, на офіційному сайті проєкту «Ти як?» є перелік контактів перевірених служб, до яких ви можете звернутися.