Суд призначив колишньому полковнику покарання за державну зраду, чоловік «зливав» дані про військові об’єкти ворогу

Суд призначив колишньому полковнику покарання за державну зраду, чоловік «зливав» дані про військові об’єкти ворогу

У Богунському районному суді м.Житомира 04.01.2024 року оголошено вирок чоловікові 1941 року народження, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє пресслужба Богунського районного суду м.Житомира.

«З матеріалів справи вбачається, що обвинувачений з метою допомоги країні-агресору, з ідеологічних мотивів, діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, у ході особистого спілкування з власної веб-сторінки (акаунту) соціальної мережі «ВКонтакте» з представником пвк «вагнер» рф добровільно погодився співпрацювати з ним, як з представником російської федерації (ворожої держави), шляхом надання допомоги у збиранні інформації військового характеру, яка може використовуватись представниками зс рф та підконтрольних їм військовим формуванням для планування та ведення бойових дій проти України. При цьому, з метою конспірації та приховування своєї злочинної діяльності обрав собі позивний», – йдеться у повідомленні.

Чоловік відслідковував місця дислокації, вид, кількість і переміщення підрозділів військовослужбовців та військової техніки ЗСУ, фотографував зображення з місцем розташування стратегічно важливих військових об’єктів та за допомогою мобільного додатку «Telegram»  упродовж з 22.09.2022 по 21.02.2023 виходив на зв’язок із представником пвк «вагнер» та передавав останньому зібрані ним відомості.

В судовому засіданні обвинувачений вину не визнав.

Вина обвинуваченого доведена дослідженими належними та допустимими доказами.

Суд прийшов до висновку  про доведення винуватості чоловіка та кваліфікував його умисні дії за ст. 111 ч.2 КК України, як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, шляхом переходу на бік ворога, в умовах воєнного стану, та призначив йому покарання за цим законом – 15 років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві власності, з позбавленням військового звання – полковника.