Сезонна заготівля овочів та фруктів має бути безпечною

450

Закрутки і консервації — потенційне джерело інфікування ботулізмом. Це хвороба, яка вражає нервову систему, проявляється як гостра кишкова інфекція, з можливим ураженням зору. Без введення анатоксину хворий помирає. Статистика в Житомирській області та Україні доводить, що захворювання для нашого регіону поширене.
Брак кисню у консервах – найкраще середовище для розвитку збудника ботулізму, проте сам він не міститься ні в овочах, ні у фруктах.
Відмовлятись від традиції консервувати овочі та варити варення Олександр Шпита не радить. Каже, усе має бути в межах здорового глузду і найголовніше – з беззаперечним дотриманням основних правил гігієни.

«Основне правило – чистота. Овочі та фрукти повинні бути гарно і дуже ретельно промиті лише проточною водою, на них немає бути залишків ґрунту, руки господині мають бути помиті з милом, посуд для консервації бажано теж обдати окропом, або простерилізувати, додавання оцету чи кислоти теж убезпечує від розвитку патогенних інфекцій, також бажано аби консервації пройшли термічну обробку, стерилізацію» — розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.

Серед прямих категоричних заборон – Олесандр Шпита називає основну — не купувати консервацію на ринках, навіть у знайомих людей. А щодо заморожування ягід та фруктів варто дотримуватись температурного режиму не нижче - 11 градусів Продукти, які розморозились в силу різних причин не заморожувати повторно, вони підлягають лише утилізації